21 05 20 300px Higo Amabie

Amabie, een Japans mythisch wezen

Is het je al opgevallen? De laatste tijd circuleren tekeningen van Amabie, een Japans mythisch wezen dat eruit ziet als een zeemeermin of zeemeerman op internet. Als je graag zou weten hoe dit komt, zal Natsumi je er alles over vertellen!

In de Japanse folklore zijn yokai een soort spook, geest of bovennatuurlijk monster / demon die vaak kwaadaardig of ondeugend zijn, maar af en toe geluk kunnen brengen. Amabie is een van deze “gunstige” yokai waarvan wordt verondersteld dat ze plagen afweren als mensen zijn afbeelding tekenen en delen.

Het verhaal gaat als volgt. Op een dag zag een ambtenaar een mysterieus groen licht in het water in de voormalige provincie Higo (huidige prefectuur Kumamoto). Toen hij op de plek van het licht aankwam om het te onderzoeken, kwam een gloeiend groen wezen met visschalen, lang haar, drie vinachtige poten en een snavel uit de zee.
Amabie stelde zich voor aan de man en voorspelde twee dingen: een rijke oogst zou Japan de komende zes jaar zegenen, en een pandemie zou het land verwoesten.
De mysterieuze zeemeerpersoon zei echter, dat om de ziekte af te houden, mensen een afbeelding van Amabie moesten tekenen en het met zoveel mogelijk mensen delen.

En dat is waarom Amabie tijdens deze moeilijke tijden van de COVID-19 pandemie weer is opgedoken.

Ps: Natsumi heeft ook een tekening gemaakt. Wat vinden jullie ervan?

Amabie Natsumi 1

Bron: BBC, afbeelding: Kyoto University

Shopping cart

0

No products in the cart.